ekoistan

Framtidens tvättstuga

I Framtidens Tvättstuga tvättar Du med extremt energisnåla maskiner och miljövänliga tvättmedel. Med IT-lösningar kan du enkelt boka tid och alltid ha möjlighet till en aktuttvätt. Tvättvattnet renas biologiskt och kan därefter förenas med dagvatten i Ekostadens öppna dagvattensystem.

I april 2010 utlyste MKB Fastighets AB tillsammans med Malmö Clean Tech City, Institutet för hållbar stadsutveckling och Miljöförvaltningen en tävling för att få fram innovativa lösningar för tvättstugor i flerfamiljshus. Målet var att skapa en ”spjutspetstvättstuga” där MKB kan testa ny teknik som biologisk vattenrening, energisnåla maskiner och nya tankar kring flexibilitet och användarvänlighet.

Av inkomna tävlingsbidrag utsågs fyra vinnare som tillsammans med MKB tog fram ett slutgiltigt förslag på hur framtidens tvättstuga skulle se ut. Arkitekterna Christian Wilke, LINK Arkitektur och Ida Mared, Sydark Konstruera har designat konceptet Tvättstuga 2.0. Den biologiska reningsanläggningen ACTNatural är framtagen av företaget Alnarp Cleanwater. I Ekostaden testar vi att använda denna process för rening av vatten från tvättstugor för första gången.

Sydsvenskan var med och filmade vid öppningen.

framtidens tvättstuga

I Framtidens tvättstuga bokas alla maskiner individuellt på flexibla tider, något som ger fler möjlighet att tvätta när de vill och kan.

 

Vitvaror i Tvättstuga 2.0:

Vitvara Modell Energiförbrukning
Tvättmaskin (5 st) Miele PW 6055 Vario 0,06 kWh/kg tvätt (60⁰ kulörtvätt)
Torktumlare (2 st) Electrolux T4300LE 0,22 kWh/kg tvätt (50 % fyllnadsfaktor, 50 % restfuktighet, omgivningstemp 22⁰)
Torkskåp (1 st) Knycer DS3C
Torkrum – luftavfuktare(2 st) Electrolux TA2002 0,37 kWh/kg tvätt (5-6 kg tvätt under 1-1,5 h)

Bilder från tvättstugan i högre upplösning för nedladdning

Broschyr för nedladdning

-->