ekoistan

Odlingspremiär i gröna och sköna Greenhouse

| 0 comments

Vår håller på att bli sommar och för de nyinflyttade i etagelägenheterna i Greenhouse  har det precis varit odlingspremiär. Odlingslådor, pallkragar och rabatter är fyllda med gröna sköra skott och övervintrade växter får nytt liv utomhus. MKB har besökt det gröna spjutspetsprojektet och pratat med några av de familjer som flyttade in i etagelägenheterna i början av året.

 

För Luaj och hans mamma är Greenhouse ett drömboende. På översta våningen har de milsvid utsikt över staden och vid denna årstid badar terrassen i ljus.
- Vi är båda nöjda med vår flytt till Greenhouse. Där vi bodde tidigare kände jag mig instängd, men här är ljust, luftigt och jag träffar folk i huset varenda dag. Det är inte längre svårt att vakna på morgonen. Mamma tycker om att vara omgiven av färger och vill därför kunna odla blommor, säger Luaj.

Rosor, pelargonier, rosenskära, lobelia, pion, akleja och funkia samsas med vinbär, jordgubbar och kryddor på uteplatsen. En praktisk växtverkstad med bänk och kran gör det lätt att plantera och vattna alla törstiga växter.

–Vi har fått jord och två odlingslådor av MKB och NCC har fixat balkonglådor, men resten har vi fixat själva. Inte mindre än 700 liter jord har det gått åt sedan vi satte i gång i början av april, berättar Luaj.

Även hos Daniel och Elin är det fullt på uteplatsen. Gurka, tomater, squash, paprika, majs och chili tar plats bland utemöbler och leksaker där familjen bor med sina två barn. Daniel som kommer från Tanzania berättar att hela familjen gillar odling och trädgårdsarbete, men att det var han som tyckte att Greenhouse verkade vara ett spännande socialt projekt.

– I Sverige är det möjligt att bo och leva utan att prata med någon en hel dag och så vill jag inte ha det. Här stannar alla upp och pratar när vi ses och vi har redan varit på besök hos våra grannar, säger Daniel.

– Barnen är ju ofta isbrytare när det gäller att ta kontakt. Här kan barnen fritt och säkert hjälpa till med att vattna och odla. Vi har också lånat verktyg och vet vad våra grannar odlar hos sig, berättar Elin.

Den klimatsmarta och gröna livsstilen smittar av sig. Även om all teknik och alla funktioner ännu inte är i full drift, så har miljötänket lämnat avtryck på hur de boende lever.

- Det är ofrånkomligt att inte tänka på miljön när man bor här. När vi skulle köpa ny dammsugare var vi nu extra noga med att vi gjorde ett miljömedvetet val, säger Elin.

För att stärka den sociala gemenskapen finns en Facebook-grupp för de boende i Greenhouse.. De nyinflyttade kan också diskutera olika idéer direkt med husvärd och bosocial utvecklare. I slutet av maj/början av juni fylls Greenhouse med fler gröna pionjärer då odlarlägenheterna är klara för inflyttning. De boende i etagelägenheterna verkar förväntansfulla inför framtiden.

- Greenhouse har motsvarat våra förväntningar på alla plan och nu ser vi fram emot att lära känna våra grannar i höghuset, säger Luaj.

MAN_PLANTERAR_STOCKFOTO

 

 

 

Leave a Reply

Required fields are marked *.