ekoistan

Sallad och fisk från vardagsrummet?

| 0 comments

Snart är promenaden till Konsum för att handla mat ett minne blott! Nej, kanske inte riktigt, men utvecklingen av ”här-odlad” mat går framåt med svindlande fart.

KTH har nyligen genomfört ett projekt i en lägenhet i Haninge där matproduktion integrerats i inredningen i ett riktigt grönt kök. De boende i lägenheten kunde själva odla bland annat sallad och kryddor i fem olika typer av växtmöbler. I en av dessa kombineras växtodlingen med ett akvarium, i vad som kallas Akvaponi.

Akvaponi är en metod där matfisk och växter odlas tillsammans och där växterna får vatten från fiskodlingen. Bara fiskmat och lite komplettering av vatten motsvarande avdunstningen behöver tillsättas. Med pumpar och automatisk matning kan skötseln minimeras. Intresset för detta smarta koncept växer snabbt, framför allt i världens storstäder, bland annat i NYC. I Sverige finns flera exempel, men utvecklingen sker fortfarande mest av entusiasmer på hobbynivå. Kommersiella aktörer som säljer färdiga produkter saknas fortfarande. Men det är säkert bara en tidsfråga – konceptet är alltför bra för att inte nå kommersiell skala även här. Då får vi vänja oss vid att sticka ner handen i akvariet och klippa tavlorna istället för att stå i kön på Konsum!

/Anna

Leave a Reply

Required fields are marked *.